Kaip maitintis sergantiems kvėpavimo takų ligomis

Egle_KliukaiteEglė Kliukaitė

Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė

 Gydant kvėpavimo takų ligas labai svarbu tinkama mityba. Mokslininkų tyrimai patvirtina, kad mitybos racione trūkstant baltymų pažeidžiama kvėpavimo raumenų funkcija, blogėja dujų apykaita ir imuninė organizmo apsauga, sutrikdomas vietinis plaučių gleivinės imunitetas.

 Kas padeda sergant plaučių uždegimu

 Plaučių uždegimo metu vystosi organizmo intoksikacija. Sunkus uždegiminis procesas, karščiavimas reikalauja didesnių energijos išteklių, todėl rekomenduojama valgyti dažniau (6 kartus per dieną) daugiau energijos teikiantį maistą. Žinoma, nedidelėmis porcijomis.

Energijos poreikį geriausiai padidina baltyminiai produktai. Į valgiaraštį reiktų įtraukti ir tam tikrą kiekį angliavandenių: kvietinės duonos, grikių, ryžių, avižų košių, troškintų ir virtų daržovių – morkų, bulvių, žiedinių kopūstų, burokėlių, moliūgų.

Reikia ir riebalų – sviesto, žalio aliejaus. Sveikiausias yra migdolų aliejus – šis produktas slopina uždegimus ir lengvina atsikosėjimą.

Lengviau virškinami ir daug baltymų bei kalcio turi pieno produktai, tačiau pieno gerti plaučių ligomis sergantiesiems nerekomenduojame. Reikėtų valgyti ir paukštienos, žuvų. Ūmiu ligos periodu rekomenduojamas lengvai virškinamas skystas maistas – sriuba (pvz., lengvas vištienos sultinys su daržovėmis, kruopomis), daržovių tyrė su paukštiena, žuvimis. Ligoniui reikėtų vengti šalto ir labai karšto maisto, riebių ir riebaluose ruoštų, aštrių patiekalų, riboti druskos kiekį iki 1 arbatinio šaukštelio per dieną. Maistą virkite, troškinkite ar ruoškite garuose.

Būtina gauti kuo daugiau vitaminų, skysčių: daugiau vandens, vaisių sulčių, gėrimų, uogų, vaisių, džiovintų vaisių kompoto, kisieliaus – iš viso apie 2–2,5 litro per dieną. Galima gerti nestiprią arbatą su medumi, cukrumi.

 Jei susirgote bronchitu

 Karščiavimas sergant bronchitu taip pat reikalauja didesnių energijos išteklių, todėl panašiai kaip ir plaučių uždegimo atveju rekomenduojamas dažnesnis, nedidelėmis porcijomis, daugiau energijos, baltymų teikiantis maistas (tinka rauginti pieno produktai, paukštiena, žuvis, omletas). Nusilpusį imunitetą būtina gerinti daugiau vitaminų turinčiu maistu: valgykite daržovių, vaisių, grūdų produktų. Maistą reikia ruošti garuose, troškinti, virti. Būtina gerti kuo daugiau skysčių.

Pavyzdinis ligonio valgiaraštis

Pusryčiai: ryžių košė su sviestu, arbata su citrina, medumi ar cukrumi.

I užkandis: garuose ruošta žuvies filė su duona, erškėtuogių arbata, gėrimas.

Pietūs: jautienos sultinys su daržovėmis, kruopomis;

paukštienos maltinukai, ruošti garuose su grikių koše;

džiovintų vaisių kompotas.

II užkandis: cukinijų troškinys, persikų sultys.

Vakarienė: garuose ruošta vištiena su burokėlių tyre ir duona;

arbata su citrina, medumi ar cukrumi.

III užkandis: erškėtuogių arbata, gėrimas.

Vandens gerkite visą dieną!

 

Ką reikia daryti, kad greičiau pasveiktumėte?

  • laikytis gydytojo paskirtų rekomendacijų;
  • vengti savigydos;
  • laikytis lovos režimo;
  • vėdinti ir drėkinti patalpas;
  • maitintis taip, kad gautumėte pakankamą kiekį baltymų bei vitaminų;
  • vengti riebaus, aštraus, sūraus, rūkyto maisto, kavos, alkoholio;
  • sveikstant vartoti vitaminų papildus, pagal rekomendacijas daryti gydomuosius kvėpavimo pratimus, masažą, fizioterapijos procedūras;
  • grįžti prie įprasto gyvenimo ritmo su jam įprastu krūviu ir stresais palaipsniui, per 2–3 savaites.

Šis straipsnis pirmą kartą buvo atspausdintas žurnale „Šeimos sveikata“.

SS_LOGO.indd

Contact Us