Kuo naudinga spanguolė

Nors spanguolių uogos rūgščios, verčia susiraukti valgant, jos labai naudingos mūsų organizmui, ypač žiemą, kai trūksta vitaminų.

 Turi daug vitaminų

Spanguolės pasižymi vitaminų ir įvairių mikroelementų gausa. Jose yra vitaminų C, B1, B2, B6, mikro ir makroelementų, ypač jodo, geležies, mangano, vario, kobalto. Spanguolėse aptikti net 25 mineraliniai elementai, jos turi daug citrinų bei kitų organinių rūgščių (iki 2,8 proc.) ir palyginti mažai cukraus (iki 2,6 proc.).

Spanguolių daug valgyti nevertėtų tik žmonėms, sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.

Tinka karščiuojant

Rūgštus spanguolių sirupas, ekstraktas ir sultys dažnai vartojami troškuliui malšinti ir temperatūrai mažinti karščiuojant. Liaudies medicina spanguolių sultis rekomenduoja vartoti smarkiai kosint, peršalus, sergant angina, reumatu. Spanguolių sultys veikia baktericidiškai, o tai šiais atvejais yra labai svarbu.

Padeda virškinti

Daug taninų ir natūralių rūgščių turinčios spanguolės žadina apetitą ir gerina virškinimą, atpalaiduoja kepenų spazmus, padeda šalinti šlakus. Kai ligoniams skiriama dieta be druskos, spanguolėmis galima paskaninti maistą ir beveik pakeisti druską. Dietiniams valgiams spanguolės vartojamos dar ir todėl, kad jose yra vitamino C.

Mažina kraujospūdį

Spanguolėse yra medžiagų, kurios pasižymi antioksidaciniu ir uždegimus slopinančiu poveikiu, saugo širdies kraujagyslių sistemą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Asmenims, kurių kraujo spaudimas padidėjęs, patariama gerti spanguolių sultis.

Saugo nuo šlapimo takų infekcijos

Spanguolės tinka inkstų, šlapimo takų ir pūslės profilaktikai, padeda apsisaugoti nuo šlapimo takų infekcijų, tai ypač svarbu moterims.

Receptai:

Spanguolių nereikia virti

Spanguolių ar jų sulčių nereikėtų virti, kad jos neprarastų vertingų medžiagų. Spanguolių kisielių labai tinka pagardinti cinamonu ar gvazdikėliais.

Bulvių sultys su spanguolėmis

Dietinei mitybai tinkantis vitaminingas gėrimas – bulvių sultys su spanguolėmis. Šviežios bulvių sultys paliekamos 1 valandai stiklainyje, kad nusistotų krakmolas, paskui atsargiai perpilamos į kitą indą ir sumaišomos su spanguolių sultimis ar jų išspaudų nuoviru. Paskaninamos cukrumi ir trupučiu vanilino. Po 1/4 stiklinės šio gėrimo geriama 3 kartus per dieną.

 Šis straipsnis buvo atspausdintas žurnale „Šeimos sveikata“.

SS_LOGO.indd

 

 

 

 

 

 

Contact Us