Avietė, alavijas, medetka, česnakas, petražolės, kmynai, krapai, kalendros

Grazi_avieteAVIETĖ

Avietėse yra angliavandenių (fruktozės, gliukozės, pentozės), organinių rūgščių, mineralinių druskų, tanidų, vitaminų B1, B2, C, P, PP, karotino, folio rūgšties, pektino, eterinio aliejaus. Lapuose susikaupia daug vitamino C, organinių rūgščių, rauginių ir mineralinių medžiagų.

Uogose esančios mineralinės druskos padeda išlaikyti šarmų ir rūgščių pusiausvyrą, atitolina aterosklerozę ir hipertoniją. Šviežiose, džiovintose, virtose uogose ir lapuose esanti salicilo rūgštis padeda įveikti peršalimo ligas, skatina prakaitavimą, mažina temperatūrą, lengvina atsikosėjimą.

Receptai

• Gydomajai aviečių arbatai du šaukšteliai džiovintų uogų ar lapų su šakelėmis užplikomi stikline verdančio vandens ir paliekama pusę valandos, kad pritrauktų. Ji padeda sergant angina ar esant burnos gleivinės uždegimui.

  • Dar vertingesnė arbata iš erškėčių vaisių, serbentų, bruknių lapų ir aviečių. Viskas sumaišoma lygiomis dalimis ir 2 valgomi šaukštai mišinio užpilami stikline verdančio vandens, paskaninama medumi.
  • Aviečių sulčių patariama gerti sutrikus medžiagų apykaitai, esant avitaminozei.
  • Iš uogų galima ruošti gaivinamąją kaukę veidui. 2 šaukštelius sutrintų aviečių ar gervuogių sumaišyti su išplaktu kiaušinio baltymu ir užtepus ant veido palaikyti 20 min., paskui nuplauti šiltu vandeniu.

 aloeALAVIJAS

Lapuose yra apie 2 proc. antraceno darinių (pagrindinė sudedamoji dalis – aloinas), eterinių aliejų, gliukozės, proteino, salicilo rūgšties, magnio, cinko, fosforo, kalcio, A, B1, C ir E vitaminų. Alavijų sultys – puikus antiseptikas, padeda greičiau užgyti žaizdoms, turi sausinamųjų savybių, stiprina imunitetą, stimuliuoja audinių atsinaujinimą, kelia apetitą.

Receptai

Nuo kosulio
* 15 g šviežių lapų sulčių, po 100 g kiaulės taukų ir sviesto, 50 g kakavos. Viską sumaišome ir palaikome 10 dienų tamsioje, vėsioje vietoje. Vartoti po valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną, užsigeriant karštu pienu.
* 7 alavijų lapų, po 7 šaukštus medaus, sviesto, 2 šaukštų kakavos miltelių. Alavijų lapus susmulkiname (prieš tai nupjaustę dygliukus), sudedame į kelių sluoksnių marlę ir išspaudžiame sultis. Jas supilame į pakaitintą sviestą ir medų, masę sumaišome su kakavos milteliais ir laikome šaldytuve. Vartoti po šaukštą 3 kartus per dieną su šiltu pienu, pusvalandį prieš valgį.
Nuo slogos
* Išspaustas šviežias alavijų sultis lygiomis dalimis praskiedžiame vandeniu ir lašiname į nosį. Alavijų sultis galima lygiomis dalimis maišyti su burokėlių sultimis.
* 2 arbatinius šaukštelius šviežiai išspaustų alavijų sulčių sumaišykite su tiek pat šilto alyvuogių aliejaus ir šaukšteliu česnakų sulčių. Kas valandą po du lašus lašinkite į abi šnerves.
Nuo peršalimo
2 dalys alavijų, po 3 dalis medaus ir citrinos (citriną su žieve prieš ruošdami vaistus pusvalandį palaikykite stiklinėje vandens, kurioje ištirpintas 1 arbatinis šaukštelis sodos). Išspaustas alavijų sultis išmaišykite su ištirpintu medumi ir malta citrina. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 30 minučių prieš valgį.

Medetka2MEDETKA

Medetkų žiedai pasižymi raminamosiomis, uždegimus slopinančiomis savybėmis, padeda gydyti žaizdas, opas, nudegimus, nušalimus. Dėl antiseptinių savybių medetkų preparatai naudojami ginekologijoje.

Medetkų preparatai turi spazmolitinių savybių, padeda įveikti bakterijas, vartojama kaip tulžį varanti, virškinamąjį traktą reguliuojanti, antialerginė priemonė. Tinka inhaliacijoms sergant kvėpavimo takų ligomis. Užpilais ir nuovirais skalaujama gerklė sergant angina, faringitu, stomatitu.

Pages: 1 2 3 4 5

Contact Us