Šventinis apsinuodijimas

Gerti ar negerti? Gal geriau ne?

Pernai dėl apsinuodijimo alkoholiu ligoninėse gydėsi 2489 asmenys, tris kartus daugiau (7944) žmonių gydėsi dėl elgesio ir psichikos sutrikimų, susijusių su alkoholio vartojimu. Tokių pacientų tradiciškai padaugėja per šventes. Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriaus vedėjai Sigitai Goštautaitei teko gelbėti daugybę alkoholiu apsinuodijusių žmonių.

 – Dėl kokių priežasčių žmonės patenka į jūsų skyrių per šventes?

– Dėl persivalgymo į mūsų skyrių žmonės nepatenka, sulaukiame tik nesaikingai apsvaigusių. Pastarųjų būna dvi kategorijos: vieni apsinuodiję ūmiai, neapskaičiavę galimos dozės, (požymiai – pykinimas, vėmimas ar net sąmonės sutrikimas dėl vandens ir elekrolitų disbalanso). Taip dažniau nutinka jaunesniems. Tokių pacientų padaugėja per bet kurias šventes, jų atveža ir iš gatvės, kas žiemą labai pavojinga, nes galima mirtinai sušalti. Kita mūsų pacientų kategorija – nuo alkoholio priklausomi asmenys, kurie pradėję gerti negali sustoti. Tokių pacientų sulaukiame paskutinėmis švenčių dienomis arba po jų.

 – Kokios šventės šiuo klausimu pavojingiausios?

– Labai sunku tai įvertinti. Per šventes būna daug nedarbo dienų, o dauguma piliečių nemoka ilsėtis be alkoholio. Tad kuo daugiau nedarbo dienų, tuo daugiau sulaukiame alkoholiu apsinuodijusių asmenų.

 

 – Ką reikia žinoti, kad nepadaugintume?

– Kiekvienas žmogus iš patirties turi žinoti savo dozę, mat ji yra individuali, priklauso nuo lyties, persirgtų ligų, mitybos, ne tik nuo lengvai išmatuojamų dalykų: svorio, amžiaus. Vieni gali daugiau išgerti ir neapsinuodyti, kiti – ne. Jei žmogus toleruoja didelius alkoholio kiekius, tai jau yra vienas priklausomybės nuo alkoholio požymių, jei nejaučia saiko – antras požymis.

  – Ant vaišių stalo dažnai būna įvairių alkoholinių gėrimų. Ar galima per vakarą vartoti kelias rūšis, ar tik vieną? Nuo kokių gėrimų vertėtų pradėti?

– Nėra taip, kaip daugelis mano: jei pradėsi nuo silpnų gėrimų ir palaipsniui pereisi prie stipresnių, nieko nenutiks. Kai kurie žmonės, ypač su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, negali maišyti vyno su šampanu, kiti, dažniau moterys, netoleruoja stipriųjų gėrimų. Svarbu suprasti, kad rūšis nėra labai svarbu – visuose alkoholiniuose gėrimuose yra ta pati veiklioji medžiaga etilo alkoholis.

  – Kaip alkoholis veikia mūsų organizmą? Nuo kokios dozės jis tampa žalingas?

– Alkoholis – tai medžiaga, kuri sukelia euforiją, todėl žmonės ir geria, bet organizmui ji nėra naudinga. Bet kokia alkoholio dozė yra toksiška. Jei vienu metu išgersi daug – iš karto apsinuodysi, o jei po truputį – iš pradžių tarsi nieko blogo nepajusi, bet nuodai po truputį kaupsis ir žalos organizmą.

  – Taurė vyno prancūzams įprastas dalykas pietaujant, o prancūzų virtuvė ir gyvenimo būdas laikomi gana sveikais…

– Vargu ar alkoholis laikytinas sudėtine prancūziškos virtuvės dalimi. Tiesa, vyno taurė pietaujant ten yra gana įprasta. Tačiau dėl to daug prancūzų serga kepenų ciroze. Lietuvoje pastaraisiais metais kasmet 18 proc. padaugėja sergančiųjų šia liga, tai rodo, kad geriame vis daugiau.

  – Kaip dera riebus maistas ir alkoholis?

– Riebus maistas yra sunkiai virškinamas, jeigu prie jo prisideda ir alkoholis – kasa gauna dvigubą krūvį. Viskas, kas nekasdieniška, prie ko organizmas nepripratęs, sukelia stresą, dėl to galimi skrandžio, kasos uždegimai, o dėl alkoholio toks pavojus dar labiau padidėja.

  – Ką daryti, jei gerti siūlo primygtinai?

– Reikia sugebėti atsisakyti. Prasta tradicija versti tai daryti. Reikėtų leisti žmogui apsispręsti – gerti ar ne. Savo sveikata besirūpinančio žmogaus alkoholis neturėtų dominti.

 – Kas vyksta organizme padauginus alkoholio?

– Padaugėja streso hormono adrenalino, organizmas netenka daug skysčių, dėl to sutirštėja kraujas, galimos trombozės, padidėja insulto, infarkto tikimybė – ne tik tą vakarą, bet ir kitą dieną.

Pages: 1 2

Contact Us